Általános információk

A vadászatra történő bejelentkezés a vadászat helye szerinti erdészeten keresztül közvetlenül vagy a vadászatszervező irodáknál történhet. A szerződéskötés és az adminisztratív feladatok intézése (külföldiek esetén meghívólevél, fegyver behozatali engedély, útvonalleírás megküldése stb.) a vadászatszervező iroda, illetve az erdészet feladata.

Trófeás vad vadászata során a tényleges trófea mérete ± 15%-ban térhet el a kísérő által becsült trófea nagyságtól. Vadkan esetében a fenti állítás nem érvényes. Trófeabírálat minden trófeás vad elejtése után kötelező, kivéve a 16 cm alatti vadkan agyarakat.

A vadászat gyakorlása kizárólag a magyar törvények szerint lehetséges.

A számla kiállítása a vadászat után felvett, és a vadászvendég, valamint a terület vezetője által egyaránt aláírt lőjegyzék alapján történik. Számla kiegyenlítése történhet készpénzben, csekken, átutalással, esetleg hitelkártyával. Előleg fizetését a vadászterület kikötheti.

Az Európai Unió tagországaiból érkező vendégek részére az árak az ÁFÁ-t tartalmazzák, ezért a trófeakivitel számla és trófebírálati jegy ellenében vámmentesen történik. Az Unión kívüli országok esetében a trófea kivitelhez szükséges állategészségügyi igazolásokat és vámpapírokat a vadásztató köteles biztosítani.